Sieraden Informatieblad September 2022
PDF – 405,6 KB 204 downloads

De sieraden collectie

Voorjaar 2019 liep ik op de beurs in Italië en ontmoette ik Guven. 
Hij stond daar met zijn collectie sieraden en ik was meteen verkocht!  Ik hield van de kleuren, de onregelmatige structuur van het metaal, de gekke grote ringen in allerlei vormen. We raakten aan de praat, hij bleek een voormalige docent filosofie en psychologie en was een aantal jaar geleden het sieradenvak ingerold. Hij wilde wat anders in het leven, raakte bevriend met iemand die sieraden maakte en zijn toen samen verder gegaan met de productie van hun collectie.

Ik liet weten belangstelling te hebben in zijn sieraden en zo gezegd zo gedaan, nu zijn ze onderdeel van de Happy Lona collectie.

De productie

De sieraden worden gemaakt in een klein zilversmid atelier in Istanbul. Daar bedenken ze nieuwe ontwerpen en worden de sieraden door gekwalificeerde vakmensen met de hand gemaakt. Ze gebruiken vooral messing en koper dat later verguld wordt met 18 karaat goud van een hoogwaardige kwaliteit.  De sieraden blijven lang mooi en zijn nickelvrij.
In de sieraden verwerken ze zoetwaterparels, halfedelstenen, Swarovski stenen en synthetische cat eye stone.

Ik hou zelf erg van de "cat eye" steen door de mooie kleuren en schittering door de gelaagde structuur van de steen.

De "cat eye" stenen zijn meestal facet geslepen.

Wat is een synthetische steen?

Behalve de door de natuur gevormde edelstenen bestaan er sinds het einde van de 19e eeuw ook de synthetische edelstenen. Deze zijn kunstmatig gemaakt en hebben ongeveer dezelfde chemische en natuurkundige eigenschappen als de natuurlijke stenen.

Men moet deze meestal toch waardevolle synthetische edelstenen niet verwarren met de zgn. imitaties, want dit is namaak met behulp van ander materiaal, vooral glas of kunsthars. Deze hebben dan ook geheel andere chemische en natuurkundige eigenschappen.

Tegenwoordig kan men alle edelstenen synthetisch, dat wil zeggen kunstmatig, namaken. Dergelijke edelstenen lijken zeer goed op natuurlijke edelstenen, ook wat betreft hun kristalstructuur, de chemische samenstelling en de fysische eigenschappen. Sinds 1953 bestaan er ook synthetische edelstenen die helemaal geen natuurlijk voorbeeld hebben. Ze hebben echter bijzondere optische eigenschappen en worden vooral gebruikt als vervangers van diamant. De meeste kunstmatig nagemaakte edelstenen zijn goedkoper dan de natuurlijke edelstenen. De synthetisch samengestelde edelstenen worden niet tot de imitaties gerekend, maar worden naast de natuurlijke edelstenen als een afzonderlijke groep beschouwd. In de handel moeten ze steeds als synthetisch worden benoemd. Voor de leek is het bijna onmogelijk om onderscheid te maken tussen synthetische en natuurlijke edelstenen. Zelfs de vakman heeft er vaak problemen mee. Soms kan alleen met speciale apparatuur worden uitgemaakt of een steen echt of synthetisch is.

De Camee

In sommige sieraden worden camee's verwerkt. Deze camee's zijn in Zuid Italië gemaakt van "cat eye" steen en worden dmv van een lasertechniek uitgesneden. Door de structuur van de steen krijg je het bijzondere effect met het wit van de afbeelding.

In deze camee's zie je ook duidelijk de streepjes structuur van de steen.