Sieraden Informatieblad September 2022
PDF – 405,6 KB 495 downloads

De sieraden collectie

Voorjaar 2019 liep ik op de beurs in Italië en ontmoette ik Guven, een Turkse man die daar met zijn collectie zelfgemaakte sieraden stond. Ik was meteen verkocht!

Ik hield van de kleuren, de onregelmatige structuur van het metaal, de gekke grote ringen in allerlei vormen.

We raakten aan de praat, hij bleek een voormalige docent filosofie en psychologie en was een aantal jaar geleden het sieradenvak ingerold.

Hij wilde wat anders in het leven en is samen met een vriendin begonnen met het maken van sieraden.

Ik liet weten belangstelling te hebben in zijn collectie en kocht een kleine voorraad in, bedoeld om te verkopen op de verschillende fairs in het land.

 

Niet veel later, najaar 2019, werd mij gevraagd of ik belangstelling had om een ruimte te huren in inkoopcentrum Fairplaza.

Ik importeerde al tassen en sjaals uit Kashmir, dus waarom niet...ik huurde een kleine ruimte van 12 m2 en begon voor het eerst aan winkels te verkopen.  

Aan de wand hing een klein rekje met oorbellen gemaakt door Guven.

Dat rekje werd al snel een tafel en van het een kwam het ander...grotere showrooms en steeds meer ruimte voor de sieraden.

Nu was het atelier van G. klein en het aanbod beperkt en ik wilde de collectie uitbreiden met nieuwe modellen.

 

Via Guven, kwam ik in contact met Yunis.

Yunis is de jongste zoon uit een Oezbeekse familie die van oudsher werkzaam zijn in de sieraden business.

Het verhaal van Yunis is indrukwekkend, nog voor zijn geboorte moest zijn familie vluchten uit Afghanistan vanwege de oorlog met Rusland. De familie vluchtte naar Pakistan en probeerde een nieuw bestaan op te bouwen in de sieraden business. Yunis werd daar geboren en groeide in armoede op.

Op zijn 17e besloot hij te vluchtten...hij wilde een beter leven en vluchtte te voet door Iran naar Turkije. De tocht was zwaar en is hem bijna fataal geworden, maar hij heeft het gered en kon uiteindelijk in Istanbul werk vinden in de sieraden industrie.

Daar heeft hij jaren voor een klein loon gewerkt, maar kon genoeg sparen om een klein appartement te kopen.

Hij heeft zijn familie over laten komen en zijn een aantal jaar geleden hun eigen sieradenbedrijf begonnen.

De hele familie werkt mee. De broers en vader doen al het giet en smeedwerk, de vrouwen rijgen thuis de kralen en pakken alles in. 

 

De productie

De sieraden worden allemaal met de hand gemaakt van messing dat later wordt verguld met 24 karaat goud of het wordt met goud gegalvaniseerd.

Messing is een goudkleurig metaal dat bestaat uit een legering van koper en zink. Het is nickelvrij en zeer geschikt voor het maken van sieraden.

Wel kan het een enkele keer bij sommige mensen een groenige verkleuring op de huid geven, dit komt door een reactie met de zouten en zuren van je huid. Deze verkleuring kun je met water en zeep verwijderen.

Veel onderdelen van de sieraden worden gegoten d.m.v. de" verloren was techniek".

Van een model wordt een siliconen mal gemaakt en hier worden meerdere wasvormen van gemaakt. Van al deze was-vormpjes wordt een soort boom gemaakt en deze wordt daarna gegoten in messing.

De onderdelen worden een voor 1 afgezaagd en verder bewerkt zodat ze geschikt zijn om er een sieraad van te maken.

 

In deze video zie je een voorbeeld was een siliconen mal en een bloem van was.

In deze video zie je de productie van oogjes van messing draad.

In deze video zie je waar de sieraden worden verguld

De stenen

In de meeste sieraden worden stenen verwerkt.

Dit kunnen natuurlijke stenen zijn of synthetische stenen.

Natuurlijke stenen kunnen gekleurd zijn, dit is meestal het geval bij de stenen die gemaakt zijn van witte jade en agaat.

Maar ook halfedelstenen zoals Lapis Lazulli, Labradoriet, Maansteen, Peridot, Fluorite, Zoisiet, Malachiet, Jaspis, Tijgeroog, Robijn en Turquoise worden in de sieraden verwerkt.

Wat is een synthetische steen?

Behalve de door de natuur gevormde edelstenen bestaan er sinds het einde van de 19e eeuw ook de synthetische edelstenen. Deze zijn kunstmatig gemaakt en hebben ongeveer dezelfde chemische en natuurkundige eigenschappen als de natuurlijke stenen.

Men moet deze meestal toch waardevolle synthetische edelstenen niet verwarren met de zgn. imitaties, want dit is namaak met behulp van ander materiaal, vooral glas of kunsthars. Deze hebben dan ook geheel andere chemische en natuurkundige eigenschappen.

Tegenwoordig kan men alle edelstenen synthetisch, dat wil zeggen kunstmatig, namaken. Dergelijke edelstenen lijken zeer goed op natuurlijke edelstenen, ook wat betreft hun kristalstructuur, de chemische samenstelling en de fysische eigenschappen. Sinds 1953 bestaan er ook synthetische edelstenen die helemaal geen natuurlijk voorbeeld hebben. Ze hebben echter bijzondere optische eigenschappen en worden vooral gebruikt als vervangers van diamant. De meeste kunstmatig nagemaakte edelstenen zijn goedkoper dan de natuurlijke edelstenen. De synthetisch samengestelde edelstenen worden niet tot de imitaties gerekend, maar worden naast de natuurlijke edelstenen als een afzonderlijke groep beschouwd. In de handel moeten ze steeds als synthetisch worden benoemd. Voor de leek is het bijna onmogelijk om onderscheid te maken tussen synthetische en natuurlijke edelstenen. Zelfs de vakman heeft er vaak problemen mee. Soms kan alleen met speciale apparatuur worden uitgemaakt of een steen echt of synthetisch is.